Med verdens største skog som klasserom høster og foredler vi naturressurser.

Arctic Bushcraft - Sápmi / Høst

Vil du bruke høsten i villmarka til å lære hvordan urfolk har høstet, jaktet, fisket og tatt vare på ressursene sine gjennom århundrer? På Arctic Bushcraft leter vi opp stiene mot en enklere og mer naturlig levemåte.

Med verdens største skog som klasserom høster og konserverer vi bær, skinn, kjøtt, fisk, urter, sopp og grønnsaker.

Dette får du være med på:

  • Selvberging og høsting, konservering av sopp, bær, urter, grønnsaker og fisk.

  • Slakting av partering av rein. Rypesnarer, garnutsetting om høsten og under isen på vinteren.

  • Håndverk. Sy eget turutstyr. Lag kniv. Plantefarging av garn. Innsikt i tradisjonell byggeskikk og duodji (samisk håndverk).

  • Arktisk villmark. Lær deg ferdigheter som gjør deg rustet til å klare deg i arktisk villmark. 

  • Møter med urfolk i Finsk Lappland og Sápmi.

  • Lær å bruke motorsag.

Smaken av det arktiske. Vi følger med årstidene. Du får være med og slakte reinsdyr, partere og lage mat på tradisjonelt samisk vis. På høsten lærer vi å sette garn, og sanker sopp, bær, urter og grønnsaker som vi konserverer. Når vinteren kommer lærer du å sette garn under isen. Vi baker surdeigsbrød, røyker kjøtt, fisk og nyter av naturens råvarer.

Prepping. Gjennom året lærer du deg ferdigheter for å klare deg selv i villmarka. Vi lager gapahuk i skogen og snøhule på vidda. Du kan lage egne turklær og turutstyr for arktisk klima.  

Pasvik folkehøgskole er skolen i Villmarka, et bedre utgangspunkt for bushcraft finner du ikke!

Her er noe av det du får være med på

Reindriftssamer i Sápmi

Du møter moderne reindriftssamer i Sápmi – sameland. Her kommer du tett på livsstilen og får innblikk i tradisjonskunnskap som har blitt overlevert gjennom generasjoner. Du lærer om innsamling og skilling av reinsdyr, og hvordan slakte rein. Du skal bruke hele dyret til mat og duodji (samisk sløyd og håndverk).

Bushcraft

Du lærer å bygge gapahuk av materialer fra naturen som gir deg beskyttelse mot elementene. For å klare deg i villmarka lærer du om spiselige nyttevekster, bær og sopp, du lærer å orientere etter tegn i naturen. Du setter garn på høsten og under isen på vinteren. Fisken vi får tilbereder vi på bålet. På senhøsten skal du klare deg alene i villmarka gjennom tre dager og du vil beherske å sette bål i vanskelige værforhold.

Duodji og tradisjonshåndverk

Vi drar ut i skogen og lærer sikre trefellingsteknikker og skogsarbeid. Målet er å være selvforsynt med materialer til både trearbeid og duodji.

På tur i Sameland

I finsk lappland og Finnmarksvidda for å lære om samiske kulturer, levesett og historie. Vi suger til oss tradisjonskunnskaper for fangst, fiske og overlevelse gjennom vandring i skoltesamiske kjerneområder i Neiden og Pasvik.

Vegard Seljemo

Lærer Arctic Bushcraft - Sápmi

Vegard snakker russisk og har reist mye i Russland. Miljø og mennesker, reiser og kultur i Arktis er en lidenskap for Vegard. Som så mange finnmarkinger trives Vegard som plommen i egget på turer i den fantastiske pasviknaturen. Vegard er opptatt av at lære deg å sette enda mer pris på dine egne og andres erfaringer. Å bli kjent med både forskjeller og likheter mellom mennesker gjør oss rikere!

Youtube

Det finnes mange videor fra skolen på youtube bare sjekk vår youtubekanal. Her er en tidligere linjefilm.

 

Mulighetene her på skolen er mange. Klatrevegg, svømmebasseng, sløyd, sauna, skiløyper rett fra skolen, og masse mer. Sammen med fantastiske elever og ansatte har tiden her gitt meg uforglemmelige opplevelser og vennskap.

— Runa Ripel, elev 2020-21

FAQs

  • Jeg anbefaler egentlig to soveposer, en 3-sesongs til bruk i hytter og telt på høsten, samt en god vintersovepose med komforttemp på ca -20 grader. Men om du skal kun ha en, velg den siste. Dun er lett, men dyrt og krever gode rutiner på tur. Syntetfiber er rimelig og tilgir mer «uvørent» bruk, men veier mer og tar mye plass. MERK: Like viktig er liggeunderlaget. Kjøp tykt nok liggeunderlag, evt to eller flere. Det er mulighet for å kjøpe reinskinn etter skolestart (ca 500 kr) som fungerer veldig bra som liggeunderlag.

  • På en god del av turene berges du med truger, men du må nok beregne å gå en del på ski i løpet av skoleåret. Blant annet går isfisketuren til Finnmarksvidda på ski, og denne turen blir verre å gjennomføre på truger.